BIJEENKOMSTEN 2018-01-30T15:23:15+01:00
Loading...

Bijeenkomst ‘Aalsmeer aan zet’ op 29 januari

Wij hebben afgelopen bijeenkomsten veel ideeën uitgewisseld, gediscussieerd, nieuwe inspiratie opgedaan en contacten gelegd. We zijn dieper ingedoken op de onderwerpen ‘technologische ontwikkeling en innovatie’, ‘verduurzaming’ en ‘Aalsmeer en de metropool’. Daar hebben we veel nieuwe ideeën over opgehaald. Tijdens de slotbijeenkomst keken we welke onderwerpen we nu echt belangrijk vinden en welke prioriteit we daar aan geven. Waar moeten we mee aan de slag en wat hebben we dan nodig? Tijdens deze laatste bijeenkomst van Aalsmeer in zicht kwamen we tot een gezamenlijke agenda voor de toekomst van Aalsmeer.

©Fotostudio Gerry Hurkmans Amsterdam

Spreker – Ferenc van Damme

Tijdens de vierde bijeenkomst nam Ferenc van Damme ons mee in zijn programma “Elimineer de burger”. Van Damme is communicatiestrateeg en ondermeer beleidsontwikkelaar “Participatie & Communicatie” bij de Provincie Overijssel. Hij is winnaar van de Galjaard Prijs 2016 voor beste communicatie in de non-profit sector en de enige ambtenaar in Nederland met 3 Grammy nominaties en een Edison op zijn naam.

Hoe zag zijn sessie er tijdens de bijeenkomst uit? “Het wordt een vurige interactieve discussie over hoe we op andere manieren de ‘kracht uit de samenleving’ aan boren en het tweerichtingsverkeer met verschillende ‘soorten’ inwoners stimuleren.  Daarbij gebruiken we overtuigende cijfers, inspirerende praktijkervaringen en werkbare inzichten. Hoe betrekken wij ons bij mensen die vitaal hun eigen weg zoeken, en die in een soort stille revolutie een nieuw soort samenleving aan het maken zijn?” aldus Ferenc van Damme.

Locatie

De bijeenkomst vond plaats in het gemeentehuis in Aalsmeer. Adres: Raadhuisplein 1, Aalsmeer.

Bijeenkomst ‘Aalsmeer en de metropool’ op 30 oktober

Hoe verandert de wereld Aalsmeer? Aalsmeer is door de bloemenhandel en haar gunstige ligging vlakbij Amsterdam en Schiphol een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven. Door de toenemende digitalisering en verbeterde infrastructuur wordt de onderlinge verbondenheid regionaal en wereldwijd versterkt. Amsterdam en omliggende gemeenten groeien steeds meer naar elkaar toe en vormen tezamen een dynamische metropoolregio. Een metropoolregio die concurreert met Rotterdam en Den Haag maar ook met Londen, Parijs en Dubai. Een metropoolregio die niet alleen economisch zindert maar naar verwachting nog wel even doorgroeit, omdat mensen er graag werken, wonen, leven en recreëren. Hoe ziet die metropoolregio er dan uit? Welke kansen en uitdagingen liggen er in Aalsmeer, als dorp en als onderdeel van de metropoolregio? Daar gaat de derde bijeenkomst van Aalsmeer in zicht over. Dat was het onderwerp voor de bijeenkomst op 30 oktober!

Programma

19:30 – Inloop
19:45 – Start programma
20:00 – Inleiding door Prof. dr. Henri de Groot
20:30 – Iedereen doet mee: interactieve sessie met Marco van Zijverden, Hugo van Luling en Ilja van Luling.
21:15 – Open space: dynamische discussies
21:45 – Terugkoppeling
22:00 – Afsluiting met een drankje

©Fotostudio Gerry Hurkmans Amsterdam

Spreker – Prof. dr. Henri de Groot

Tijdens de derde bijeenkomst gaf Henri de Groot een inspirerende presentatie over Aalsmeer en de metropool. De Groot is hoogleraar Regionaal Economische Dynamiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is geïnteresseerd in stedelijke economie en regionale ontwikkeling en heeft onder meer onderzoek gedaan naar de economische kansen voor de metropoolregio Amsterdam.

Hoe kijkt hij aan tegen de veranderingen die in Aalsmeer op ons af komen? “Het zijn hele spannende tijden door grootse internationale ontwikkelingen, de groeiende rol van metropoolregio’s en veranderingen op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk ons af te vragen: hoe wil Aalsmeer zich verhouden ten opzichte van ontwikkelingen in Amsterdam?” aldus Henri de Groot.

Locatie

De bijeenkomst vond plaats in het Dorpshuis in Kudelstaart. Adres: Kudelstaartseweg 239, Kudelstaart.

Bijeenkomst ‘Verduurzaming’ op 20 september

Hoe zorgen we ervoor dat wij in de toekomst geen afval meer hebben? Welke kansen en uitdagingen zien wij om Aalsmeer duurzamer te maken? Klimaatverandering en groeiende schaarste van grondstoffen dwingen ons wereldwijd om maatregelen te nemen. Verduurzaming is een noodzaak. Gelukkig groeit het besef dat het roer om moet, als wij nog een leefbare wereld aan onze kinderen willen doorgeven. Wat betekent dit voor ons leven in Aalsmeer?

Duurzaamheid gaat over slimme keuzes voor de toekomst met oog voor mens, natuur en economie. Hier en nu maar ook ‘daar en later’. We praten dus niet alleen over verduurzaming aan de harde kant, zoals het besparen van energie en het belang van fair trade, maar ook over de zachte, sociale kant. Hoe zorgen we ervoor dat we een open samenleving blijven waar elke Aalsmeerder (ook) in de toekomst aan mee kan doen? Hoe gaan we elkaar, inwoners, ondernemers, organisaties en gemeente, inspireren om met elkaar die duurzame ontwikkeling in Aalsmeer tot stand te brengen? Daar ging de 2e bijeenkomst van ‘Aalsmeer in zicht’ over.

©Fotostudio Gerry Hurkmans Amsterdam

Spreker – Duurzaam ondernemer Maurits Groen

Tijdens de tweede Themabijeenkomst op 20 september heeft drs. Maurits Groen ons geïnspireerd met een lezing over duurzaamheid. Hij stond van 2009 tot 2015 in de “Duurzame top100” van Trouw, waar hij in 2015 zelfs de eerste plaats haalde. Hij werkte voor radioprogramma ‘Vroege Vogels’ en tv-programma ‘Puur Natuur’ en maakte diverse radio- en televisiedocumentaires. Ook was hij in de tachtiger en negentiger jaren direct betrokken bij het eerste Nationaal Milieubeleidsplan, wist hij Al Gore diverse malen naar Nederland te halen en is hij mede-oprichter van WakaWaka.

Waarom we ons voor moeten bereiden op de toekomst? “Omdat het urgent is en er drastisch iets moet gebeuren, willen we echte rampen voorkomenMensen vinden het alleen moeilijk om duurzaamheid dagelijks in de praktijk te brengen. Daarom vraag ik hen vaak; ‘hoe leg je straks aan je kleinkinderen uit wat jíj hebt bijgedragen om die situatie te voorkomen?’”, betoogt Maurits Groen.

Locatie

Voor de bijeenkomsten zoeken wij de meest mooie, leuke en interessante plekken in Aalsmeer. Voor de tweede bijeenkomst waren we welkom bij Wellantcollege locatie De Groenstrook.

Bijeenkomst ‘Technologische ontwikkeling & innovatie’ op 7 juni

We organiseren dit jaar vier bijeenkomsten om de toekomst te verkennen. Op 7 juni werd de eerste bijeenkomst georganiseerd, waarbij we spraken over een toekomst vol technologie en innovatie. Het was een spannende avond, waarin Wim de Ridder, futuroloog en hoogleraar toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente een toekomst schetste waarin robots operaties uitvoeren, we in zelfrijdende auto’s reizen en een fulltime baan niet meer bestaat.

Het doel van de avond was om met elkaar in gesprek te gaan. We hebben dan ook niet alleen maar gezeten en geluisterd, maar we wilden juist met jou in gesprek! Na een goede dosis inspiratie schoven we aan bij een van de gesprekstafels en gingen we met elkaar in gesprek over de kansen en uitdagingen van technologie en innovatie op verschillende gebieden, zoals zorg, vervoer, wonen, werken en recreëren.

Hoe verandert technologie ons leven?
©Fotostudio Gerry Hurkmans Amsterdam
©Fotostudio Gerry Hurkmans Amsterdam

Spreker – Futuroloog Wim de Ridder

Tijdens de eerste Themabijeenkomst op 7 juni hield futuroloog Prof. dr. Wim de Ridder een lezing over technologische ontwikkelingen en innovatie. Hij was van 2002 tot 2015 hoogleraar Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente en is professional member van de World Futures Society. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan en is een veelgevraagd spreker. Waarom we ons voor moeten bereiden op de toekomst? “Zodat we een vroege bus nemen naar de toekomst. En wie een vroege bus neemt, is altijd op tijd!”, aldus Wim de Ridder.

Locatie

Voor de bijeenkomsten zoeken wij de meest mooie, leuke en interessante plekken in Aalsmeer. Voor de eerste bijeenkomst opende Wouter de Vries van Parfum Flower Company Aalsmeer de deuren van zijn workshop/proeflokaal aan de Rietwijkeroordweg 28 Aalsmeer.